Żukowo. W Przychodni Rejonowej zmodernizowano poczekalnię i korytarze

środa, 20 marca 2019 r., 16:04
fot. Longina Templin

Od czasu rozbudowy żukowskiej przychodni minęło już sporo lat. Dlatego też w 2017 roku zdecydowano przeprowadzić remont rejestracji, holu oraz toalety dla osób niepełnosprawnych wraz z wyposażeniem w nowoczesny sprzęt. Zmieniono organizację pracy i usprawniono obsługę. Od tej pory lepszy i wygodniejszy jest dostęp do rejestracji. Pod koniec minionego roku przeprowadzono kolejny remont. Tym razem modernizacja dotyczyła poczekalni i korytarzy.

Inwestycja ta była bardzo potrzebna nie tylko ze względów estetycznych, chodziło również o bezpieczeństwo i względy sanitarne. Podłoga niestety już pękała, a kafle na podłodze miały uszczerbki.

- Nie było to łatwe. Dotyczyło to przede wszystkim wymiany podłogi, pokrycia ścian nowym materiałem, odświeżenia ścian i sufitu, wymiany drzwi z ujednoliceniem ich wyglądu. Sądzę, że te elementy są zauważalne, jak również estetyka i wrażenie polegające jakby na poszerzeniu wizualnym tych korytarzy ze względu na użycie elementów kolorystycznych - powiedziała Joanna Komorowska, dyrektorka Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Żukowie.

- Pomimo że roboty były prowadzone w obszarze komunikacji niezbędnej do ciągłej obsługi pacjentów, nie było przerwy, nie zamknęliśmy przychodni, nie było momentu, w którym pacjentów przenieśliśmy do innego budynku. Święta, soboty, niedziele i godziny nocne były wykorzystywane na prace po to, żeby zminimalizować uciążliwości dla pacjentów - dodała nasz rozmówczyni.

W roku 2018 i na przełomie 2019 żukowski Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej prowadził też inne roboty remontowe w każdej ze swoich jednostek organizacyjnych. W 2018 roku w Chwaszczynie dotyczyły one mniej widocznej dla pacjentów strefy pomieszczeń kondygnacji piwnicznej. Przeprowadzona była tam duża modernizacja pomieszczeń wykorzystywanych do celów towarzyszących świadczeniom zdrowotnym.

Przeprowadzono też prace modernizacyjne w Baninie dotyczące I piętra. Poprzednio dobudowano tam windę, zmodernizowano obszar parteru. W Leźnie została zmodernizowana elewacja i wejście. Ostatnim przedsięwzięciem był wspominany remont żukowskiej przychodni.

L.T.

DODAJ KOMENTARZ
Zamieszczając tu swój komentarz bierzesz za niego pełną odpowiedzialność. Wyrażając swoje zdanie, uszanuj proszę poglądy innych - komentuj, ale nie obrażaj! Redakcja portalu Kartuzy.info zastrzega sobie prawo do ingerowania w treść komentarzy lub ich usuwania, jeżeli nie będą zgodne z tematem, zasadami współżycia społecznego lub będą naruszały normy prawne i obyczajowe. Jeżeli uważasz, że komentarz powinien zostać usunięty - wypełnij formularz, który pokazuje się po kliknięciu na dzwonku pod treścią danego komentarza.