Sierakowice. Wójt i kandydaci na to stanowisko komentują wyniki wyborów

wtorek, 23 października 2018 r., 15:38
fot. archiwum

Tadeusza Kobielę, dotychczasowego wójta Sierakowic zaufaniem ponownie obdarzyło 5070 wyborców, na Michała Smentocha zagłosowały 2883 osoby, natomiast na Tomasza Grzenkowicza 402. Tadeusz Kobiela uzyskał ostatecznie 60,68 proc. poparcia, Michał Smentoch 34,51 proc., natomiast Tomasz Grzenkowicz 4,81 proc.

Tadeusz Kobiela

Chciałbym szczególnie mocno podziękować osobom, które wsparły mnie w ostatnich wyborach. Muszę powiedzieć, że to już moja ósma kadencja, zwieńczona sukcesem, a był on możliwy dzięki głosom, które otrzymałem. Było ich łącznie ponad pięć tysięcy. Taki wynik to sytuacja marzenie dla niejednego z posłów. Posłowie mają tą przewagę, że ciągną ich listy. Ja miałem swój komitet, któremu jestem wierny od szeregu kadencji. Pragnę serdecznie podziękować za wsparcie i głosy wszystkim, którzy na mnie głosowali, wszystkim osobom z mojego komitetu, ich rodzinom, rodzinom wszystkich moich przyjaciół i sprzymierzeńców, którzy w tym trudnym czasie poparli moją kandydaturę. Myślę, że nadchodząca kadencja, dłuższa od dotychczasowych o rok, na pewno przyniesie nam wspólnie wiele dobrego. Wierzę, że ta rada, w której społecznie pracować będzie sześcioro nowych radnych, bardzo szybko się skonsoliduje i nie będzie podziałów na to, kto z jakiego komitetu startował. Wierzę w dobrą wolę wszystkich radnych, którzy mają na sercu tylko dobro gminy. Myślę, że pozwoli nam to realizować, wszystkie zamierzenia, jakie sobie postawiliśmy.

Michał Smentoch

Myślę, że te wybory były pięknym świętem demokracji w naszej gminie. Pojawiła się dla mieszkańców alternatywa dla pana Kobieli, wcześniej ludzie w zasadzie nie mieli zbyt wielkiego wyboru. Myślę, że dostrzegli teraz alternatywę, choć może jeszcze nie docenili jej w takim stopniu, w jakim mogłaby im ona przynieść korzyści. Jest to dobry początek i prognoza na przyszłe lata. Myślę, że możemy mówić o sukcesie i mimo porażki w wyborze na wójta, odnieśliśmy swojego rodzaju zwycięstwo i tak to odbieramy. Dziękujemy wszystkim wyborcom, którzy poszli zagłosować. Frekwencja w naszej gminie była bardzo wysoka i to też bardzo istotna sprawa, dlatego, że ludzie zaczynają się interesować, wnikać i analizować propozycje, które są im przedstawiane. To zjawisko, które świadczy, że obojętność na to, co się dzieje wokół nich w tej sferze administracyjnej powoli mija. Po młodym pokoleniu widać bardzo duże zainteresowanie, zwłaszcza merytorycznymi sprawami dotyczącymi ich okolicy. Młodzi już nie czekają aż ktoś coś dla nich zrobi, tylko sami próbują wyjść z inicjatywą m.in. poprzez głosowanie na osoby, które niosą propozycje zmian. Wszyscy mieszkańcy zasługują na szacunek za to, że głosowali.

Tomasz Grzenkowicz

Żałuję bardzo, że nie przyłożyłem się do kampanii w taki sposób jakbym mógł. Nie rozmawiałem z mieszkańcami, a swoje działania oparłem w głównej mierze na tym, że nie popieram obecnej partii rządzącej w kraju. Udział w wyborach był cennym doświadczeniem i dobrą lekcją na przyszłość. Dziękuję wszystkim, którzy oddali na mnie głos.

MD-Z